torsdag 29. mars 2012

Hvordan vi har valgt å fjerne sagflis og stubbeloftsleire

Vi blir veldig glade dersom vi kan være til hjelp og inspirasjon for andre som også restaurerer hus! Har fått spørsmål om fjerning av sagflis, og legger derfor ut noen bilder med forklaringer:)

Vi må innrømme at dette var noe vi hadde gruet oss til i lang tid og utsatt så lenge som mulig… Men; når vi først kom i gang med arbeidet gikk det både raskere og enklere enn vi hadde fryktet.

Vi har brukt forskjellige metoder for å ta ut sagflisen i etasjene. I de fleste rom har vi fjernet sagflisen ovenfra ved hjelp av spade, kost og industristøvsuger. Vi har også fjernet sagflisen underfra, rett og slett ved å rive ned.  Det som har vært avgjørende for hvordan vi valgte å fjerne sagflisen, har vært tilstanden på gulvet/taket og hva vi har valgt å beholde av disse. I skråtak i kottene var det kun mulig å fjerne sagflisen underfra, ved å rive innertaket.

 

Både gulvet i 2. etasjen og taket i 1.etasjen i hallen var i så god stand at vi valgte å beholde det originale i størst mulig grad. I tillegg bestemte vi oss for å ikke ha gulvvarme her. Utfordringen her ble med andre ord å få ut sagflisen i etasjeskillet uten å ødelegge tak eller gulv for mye. Dette løste vi ved å fjerne 3 bord fra gulvet, som det allerede var stor skade i. Vi fikk da tilgang til sagflisen, men det krevde noe akrobatikk og nærkontakt med gulvet for å få ut sagflisen. Først tok vi ut det vi klarte med spade. Deretter lagde vi en slags skrape av tynne lekter satt sammen som en T, slik at vi nådde helt inn mot veggen. På de vanskeligste stedene måtte vi bruket suget fra støvsugeren og dra saflisa ut.

 

Sagflisa på loftet fjernet  vi ovenfra med spade, men fordi det er lavt under taket og vanskelige arbeidsforhold leide vi transportbånd.

Det var store mengder sagflis på loftet.

Innleid transportbånd for helgearbeid. Vi la de gjennom loftet og arbeidet ble mye enklere.

For spesielt interesserte (nerder…)  kan man sette opp en liten skjerm som viser om det er fullt i hengeren…

 

Transportbåndet endte i en renne av takplater, som førte med seg sagflisa ut gjennom et vindu i 2. etasje og ned i en henger som sto utenfor.

 

Metoden med henger og takplater brukte vi i de fleste rom når vi fjernet sagflisa. Dette var en veldig effektiv måte å få ut sagflis og støv på, fremfor å fylle søppelsekker. 

 

Rent og pent loft, fortsatt litt støv i lufta:)

 

I hagestua rev vi taket ettersom det var fuktskader i det. Tok da likesågodt med oss sagflisa ned.

 

På kontoret (du ser at det er et kontor?!;) spadde vi ut sagflisa ovenfra, brukte renne  fra vinduet og ned i henger også her. I de fleste andre rom har vi fjernet sagflisen på tilsvarende måte.

 

Fjerning av stubbeloftsleire er et kapitell for seg selv. Men kort fortalt leide vi inn to traller, et transportbånd samt vifte. Alt ble revet og trillet ut. Plankene ble kastet i en haug mens leira ble kastet på transportbåndet og videre på hengeren.

 

Alt dette arbeidet har blitt gjort i “økter” over en lengre tidsperiode, men det har stort sett ikke vært altfor tidkrevende når vi først har satt i gang (vi brukte en helg på å fjerne stubbeloftsleira). TIPS! Helmaske, drikkevann og god mot! 

Puh, mye arbeid, men godt det er overstått! Håper disse bildene kan være til hjelp eller inspirasjon for andre til å komme i gang – det er jo tross alt gøy, også!;)

Mita

7 kommentarer:

  1. For en ufattelig jobb! Men godt man finner metoder som forenkler det..
    Stilig med kameraløsningen ;)

    Astri

    SvarSlett
  2. jammen litt av en jobb dere har hatt... godt du finner løsninger da 0))

    Hvis du ønsker å være med på give away og gavekort trekning ---er du velkommen inn hos meg..
    Ønsker deg en fin påske =)

    Kerstin

    SvarSlett
  3. Hei :)
    Håper du får en fin påske ♥
    Siste sjanse for å vinne BoligDrøm abonnement hos meg i dag ;)
    Og påskegave fra Solstrand Interiør trekkes på onsdag ;)
    Klem Anette

    SvarSlett
  4. Tusen takk for grundig og meget veiledende beskrivelse. Jeg tar med meg tips til arbeid som starter opp om et par måneder.

    Mvh,
    Karsten Karlsen Sunde

    SvarSlett
  5. Hei! Jeg er også i gang med å fjerne sagflis fra loftet med spade og søppelsekker! Stor jobb, men det går forholdsvis fort når man først kommer i gang... Jag bare lurer på hvor kastet dere all sagflisen etterpå? MVH Magdalena Juriks

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,
      Det ble mye kompost, for å si det sånn..;) Vi var heldig og hadde plass til det på egen tomt, men et annet alternativ er jo å levere lasta (tror det er gratis) på lokale søppelfyllinga:)
      Lykke til videre med "vårrengjøringa";)

      Slett
  6. Flott reportasje! Ettersom sagflisen ble lagret på egen tomt regner jeg med at den er naturvennlig og jeg tenker derfor å gjøre det samme.

    SvarSlett

Setter stor pris på om du legger igjen noen ord!
Ha en fortsatt fin dag:)