fredag 22. april 2011

Gammelt versus nytt treverk

Vi har forsøkt å beholde det originale treverket der det har vært mulig, både på tak, gulv og vegger. Den gamle panelen har en fantastisk sjarm og ikke minst mye historie i seg.

Dessverre har vi på grunn av skade på treverk og nødvendig nylagt isolasjon enkelte steder måtte bryte opp panelen uten mulighet for å legge den tilbake. Når vi skifter panel har vi vært nøye på at den nye skal være så lik den gamle som overhodet mulig.

Stiltre har med sitt store utvalg fra sveitserstilen gjort det mulig for oss å kopiere den gamle stilen og sette på plass panel lik den originale. Ikke bare kan man bestille det treverket man ønsker, men de er også behjelpelig med å fatte riktige valg.

Det er i hovedsak tre forskjellige typer originalpanel i huset; perlerustikk, perlefas og over-og underligger med profilert overligger.

Perlerustikk

Perlerustikk

Perlefas

Perlefas befinner seg i store deler av huset og er godt bevart.

Under-og overligger med profil

Over-og underligger med profilert overligger

I enkelte rom har panelen vært dekket med plater, så vi må fram med en god del sparkel i disse rommene;)

118

I første etasje beholder vi det gamle originale tregulvet i alle rom, men i andre etasje må dessverre de fleste gulv byttes ut med nytt treverk. Der beholder vi kun det gamle gulvet i hallen og på “master bedroom”. For å beholde mesteparten av det gamle gulvet har vi i hallen i 2.etasje kun fjernet fem bord for å kunne fjerne sagflis og å blåse inn ny isolasjon. To av disse bordene var det allerede skåret ut et hull i, hvorfor vites ikke…

Nytt golv

De gamle bordene var 45 mm tykke og med litt varierende bredde. For å få samme høyde med de 25 mm tykke nye gulvbordene la vi først 22 mm gulvspon. I og med at gulvet uansett skal slipes er det greit med litt overhøyde… Bredden på åpningen var 54 cm og de nye gulvbordene (som forøvrig er hyllevare hos Byggmax) 135 mm – FLAKS! De passet perfekt! ;) For å få bordene på plass måtte vi frese ny not i det gamle gulvbordet.

Ønsker alle en fantastisk påske videre – her jobbes det!;)

    Mita

4 kommentarer:

 1. Så flinke dere er :-) Huset deres er bare så fantastisk fint :-) Ønsker deg en fortsatt fin Påske :-)Klem Trude

  SvarSlett
 2. Så flinke dere er til å ta vare på det originale, og kopiere det der man ikke kan!! Det blir superfint, og jeg er så glad hver gang det kommer et nytt og inspirerende innlegg fra denne kanten!! Ha en super påske!! KLEM

  SvarSlett
 3. Så gøy å se hva dere driver med! Ikke så ulikt tilstanden hos oss på gulvfronten; har akkurat skrevet om utskiftingen av deler gulvet på loftstua. De andre gulvene slipper vi å gjøre noe med, heldigvis.
  God påske, og lykke til med arbeidet :o)

  Mona

  SvarSlett
 4. Her har det også vært mye jobbing i påska. Vi er kommet et godt stykke på vei :-)
  Morro med så mye variasjon i panel typene. Hos oss har perlefas dominert helt frem til nå. Vi har byttet ut endel med smalfas. Er veldig fornøyd med den. Enkle og fin.

  Så bra jobb dere har gjort med innfellingen.
  Slike jobber tar lang tid. Ofte i tid til tenking på hvordan det skal gripes an.

  Dere er i alle fall kjempe flinke.. Gleder meg til å følge dere videre.

  Klem fra Astri

  SvarSlett

Setter stor pris på om du legger igjen noen ord!
Ha en fortsatt fin dag:)