lørdag 31. juli 2010

Å legge varmerør fra undersiden

Arbeidet med kjelleren virker å ta en evighet, men nå ser vi endelig lys i mørket!! Det er utrolig herlig å kunne jobbe der nede uten å bli grå av støv eller seig og klinete. Vi nyter det å kunne jobbe i kortbukser og t-skjorter, og har lagt den tunge tiden med leire bak oss;) Fantastisk følelse å være “ferdig” (blir vel aldri ferdig..) med å rive ned, og nå være i gang med å bygge opp!

Vi legger som nevnt tidligere varmerør som varmekilde til huset. Utfordringen med varmerørene for 1.etasjen er at de legges fra undersiden – ikke ovenfra, som vi kommer til å gjøre i 2.etasjen. Dette gjøres fordi vi ønsker å beholde det originale tregulvet i 1.etasjen. Vi ble advart på forhånd om at det å legge rør fra undersiden ville være en tung og lang prosess, men vi angrer ikke på at vi gjorde det på denne måten. Ja – noe tungvint arbeidsstilling, men slettes ikke uholdbart. Tiden vi brukte på å legge disse rørene er også overkommelig.

Alt i alt er vi fornøyde – og syns derfor det er på tide med noen tips til hvordan man kan legge disse varmerørene fra undersiden (dette fungerte bra for oss - mulig noen har andre/bedre løsninger;):

Tegninger av sløyfene

Start gjerne med å planlegge tur – retur og hvordan sløyfene skal ligge i taket. Kan være greit å tegne oppunder gulvet – å bruk litt tid på dette slik at det blir riktig.

Hvis rørene skal gå gjennom bjelkene i etasjeskillene bores hull for dette. Rørene kan også legges under bjelkene, fra et mellomrom til et annet, men vær obs på at dette stjeler takhøyde.

Hull boret for varmerør

Vi har valgt å bore hull til varmerørene, for å spare takhøyde. Det kan være lurt å støvsuge hullene etter boringene, da sagflisen som blir liggende igjen kan gjøre det tungt å træ rørene gjennom.

Rørene føres så gjennom alle hullene og frem til fordelerstokken. Unngå knekk/skraping på rør!

juli2010 105

Dette arbeidet kan føles som det komplette kaos idet rørene henger ned fra taket, men fortvil ikke! Hold tunga rett i munnen, skru fast varmefordelingsplatene…

Varmefordelingsplatene festes

..begynn nærmest enden som nå er ved fordelerstokken, dra ut rør fra kveilen etter behov…

Ferdig lagt varmefordelingsplater

…bruk et par skruer pr plate så man lett kan justere, når alle platene er på plass er det bare å fylle på med skruer (vi brukte ca 5000 skruer!!)…

varmefordelingsplater

..og du kan nyte synet av ferdiglagte varmerør!;)

Ha ei fortsatt fin helg!

Mita

3 kommentarer:

 1. Oj....imponert!! Men skjønner jo at det er verdt det!!

  SvarSlett
 2. Usj, for en jobb...men blir jo godt og varmt til vinteren da:))

  Flisene dere har valgt ut blir sikkert veldig flott. Kjelleren blir jo ikke til å kjenne igjen;)

  Ha fortsatt fine sommerdager:)

  SvarSlett
 3. Hei, takk for hyggelig hilsen inne hos meg...Sør-Frankrike? og da håper jeg du kommer med reisebrev etterhvert;o)Ble litt nysj.på hvor? Klem fra en smule frankofil Maliva

  SvarSlett

Setter stor pris på om du legger igjen noen ord!
Ha en fortsatt fin dag:)