onsdag 4. november 2009

Drømmer...

Jeg drømmer et lite øyeblikk at huset er ferdig oppusset og den allerede innkjøpte Ulefos 610 vedkomfyren (1920-30) står på kjøkkenet. Og så godt den gjør seg der med innmurt hylle til ved under!


Foto: gamletrehus.noI og med at kjøkkenet for tiden kun er et rom med hull ned til kjelleren og verktøy strødd overalt kommer jeg straks tilbake til virkeligheten...

Drømmer må man ha, og en annen drøm for oss er etasjeovn i spisestua. En av de flotte vi har sett på er Ulefos Verk nr. 210, fra begynnelsen av forrige århundre.
Foto: gamletrehus.no


"Etasjeovnen (også kalt berlinerovn eller blondeovn), kom tidlig på 1700-tallet. Tidligere ovnstyper hadde en svakhet i at varmen trakk direkte til pipa. Etasjeovnene holdt bedre på varmen ved at fyringen var nederst med flere etasjer eller brennkamre som holdt godt på varmen".

"Utformingen omfavnet en rekke stilperioder: Rokokko, Louis Seize, empire, senempire/bidermeier og sveitser/historismen. I begynnelsen av perioden var ovner med 2 etasjer mest vanlig, men på storgårder/større bygninger kunne etasjeovnene ha 3 etasjer el flere". (kilde: gamletrehus.no)


Som du skjønner, planene er klare...;)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Setter stor pris på om du legger igjen noen ord!
Ha en fortsatt fin dag:)